Nieuwbouwverkopers
  • 26 mei 2021

Post-corona enquête bij ontwikkelaars

Dat de economie de positieve vibes van heropleving voelt, creëert ongetwijfeld een zucht van verlichting. Toch zijn er veel vragen die gevoed worden door de uiteenlopende ervaringen van het voorbije jaar.

Het resultaat is vaak een dubbele houding, waarbij schouders breder worden gezet, vooruit wordt gekeken, maar vaak met een veiligheidsbril op. We stelden daarom een aantal vragen aan ontwikkelaars. Lees hier de conclusies:

• In veel gevallen was het blijkbaar toch geen rozengeur en maneschijn. De buitenwereld denkt gemakkelijk dat vastgoed het heel goed heeft gedaan, maar de realiteit toont vaak een ander gezicht. Ja, vastgoed aan de kust verkocht sterk. Ook herverkopen met een tuin(tje) gingen vlot van de hand. Maar voor veel nieuwbouwprojecten in het binnenland viel het vaak stil. Zeker tijdens de tweede lockdown. De perceptie dat alles goed is, klopt niet en dat blijkt te storen.

• Uiteraard was niet alles kommer en kwel. Iedereen ging er van uit dat het goed zou komen en bleef vooruit kijken, ook al betekende dit soms een stuk vertraging. Projecten in het binnenland die het wel goed deden voldeden simpelweg aan de juiste basiscriteria: een superligging en een correcte prijs. De aloude mix bewees dus zelfs in moeilijke tijden dat dit boven alle natuurwetten blijft staan.

• De psychologie van de mensen werd vaak onderschat. Door alle toestanden worden mensen voorzichtiger. Oudere mensen kruipen nog meer in hun schulp, ook al hebben zij meestal de minste financiële problemen. Doe daar nog eens het wintereffect bij en oma zegt tegen opa: ventje, we gaan nog een beetje wachten tot het weer beter wordt. En je zag daarom een duidelijke verandering met het aanbreken van het voorjaar.

• Er is geloof in de toekomst, dat is duidelijk. Maar toch is het met dichtgeknepen billen. Zijn we er vanaf? Worden we geconfronteerd met een stijgende rente en/of inflatie? Welke impact zullen de stijgende bouwkosten hebben op de afgesproken verkopen of projectrendementen? Logisch en realistisch dat er veel vragen zijn, maar vooral belangrijk om blijkbaar de nodige voorzichtigheid in te bouwen.

• Er is nu eenmaal veel te koop. In een gemeente vaak teveel binnen hetzelfde segment, waardoor gebieden éénzijdig gewurgd worden. Concurrentie die er altijd is geweest, maar door de stand-still en nu bij het ontluiken van een normaler leven harder wordt gevoeld. Het wordt drummen om aandacht en vooral om leads. Wat te doen? Ons bellen natuurlijk. Dat mag natuurlijk, maar serieus… vaak eerst zorgen voor een differentiërende propositie, een goede scheut creativiteit en vooral continuïteit in communicatie.

• Mooi is dat corona veel in vraag heeft gesteld. Bij de mensen thuis, maar ook bij ontwikkelaars. Nieuwe vormen van wonen én kopen worden onderzocht en afgewogen. Belgen hebben een baksteen in de maag, maar misschien toch meer en meer in een andere verpakking. Zeker jonge mensen kijken anders naar de wereld en vertrekken vanuit een verfrissend standpunt dat alles misschien ook anders en beter kan. Voor de wereld en voor henzelf.

Was dit alles? Neen. Er is meer, dus we houden je nog op de hoogte. Conclusie: het was/is niet overal even gemakkelijk voor ieder project, maar de goesting en het geloof in de toekomst is er duidelijk wel.

Dat de perceptie leeft dat alles bij iedereen in de vastgoedwereld super gaat, stoort redelijk wat mensen in de sector.
Kris Sierens, managing director
Een enquête bij ontwikkelaars over hun visie op de voorbije periode